Hjälp! Min vinranka blöder

нд, Апр. 10, 2011

Hjälp! Min vinranka blöder

Hjälp! Min vinranka blöder

Den här frasen har jag hört många gånger och har läst om liknande frågor på internet. Detta är inget problem. Många försöker att hitta lösningar att stoppa blödningen genom någon pasta, torka ytan eller använda färg som en ”tätning”. Allt detta kan leda till rubbningar i vinrankans fysiologiska processer. Att vinrankan blöder eller gråter beror på att saven börjar stiga i rankan. När jorden är mellan 5 och 8 grader börjar rötterna suga upp vatten ur marken. Detta går upp genom stammen. Det är helt naturligt att den vinstock vi klippte på senhösten börjar droppa. Förresten, tårarna innehåller 98-99 % vatten. På skoj vill jag berätta att i den sydslaviska naturläkekonsten används vätskan som medicin mot håravfall. 
Vinrankan kan lura oss under vintern därför att den har den otroliga förmågan att inte visa några tecken på liv. Men nu på våren kan vi hjälpa vinrankan och samtidigt säkra en bra och rik skörd till hösten.
Jag har 15 vinrankor ute i min trädgård. En av dem är ”Zilga” och den är placerad framför verandan och vi sitter under dess fina blad hela sommaren. De andra fjorton, ”Zilga”, ”Rondo” , ”Spulga”, ”Sukribe” och ”Nordica”, bildar en egen minivingård.
I början av april tar jag bort all täckning som skyddade vinrankorna mot minusgrader, den hårda vintern och kylan i Sundsvall. Jag använder löv, gamla tidningar och kvistar från beskurna äppelträd som vintertäckning. Så enkelt är det att skydda rankorna för vintern.

Några dagar hamnade temperaturen under -25, men det var nästan en meter snö, så rankorna var bra isolerade av naturen. Det är väldigt lätt att prova om rankorna frusit. Man klipper en bit från varje ranka och kontrollerar färgen på snittytan. Är den grön är den bra, annars om den är brun eller svart måste den skadade delen beskäras. Om provet görs på ”Trifon Zarezan”,  den 14:e februari, tar jag in de avklippta bitarna och sätter dem i ett vattenglas. En del får rötter och andra får blad.

När vinrankan är etablerad är det viktigt att avlägsna ytrötterna. De fyller ingen funktion utan tar bara kraft ur rankan. 
Nästa vecka ska jag göra vårbeskärning och berätta om olika möjligheter att forma vinstockarna. För dem av er som är nyfikna på vinrankans olika faser rekommenderar jag en fransk site som visar de olika stadierna med bilder.


, , , , , , , , ,

Comments are closed.