Inkokta bönor

нд, Сеп. 4, 2011

Inkokta bönor

Inkokta bönor

Bönorna skall vara nyskördade och av bästa kvalitet. Det är viktigt att konservera grönsakerna så fort som möjligt efter skörden, annars får konserven en oönskad mjölksyrejäsning som bildar en vit bottensats och ger en sur smak. Om bönorna är för gamla är det viktigt att dra bort alla trådar.

1,2 kg rensade bönor ger 3 st. ¾ l burkar. Du kan välja burkstorleken själv.

1. Snoppa bönorna med en kniv eller för hand.
2. Dra bort alla trådar, använd inte för mogna bönor till konservering! Helt mogna bönor rensas och fryses att användas i vinterns matlagning.
3. Blanchera bönorna 2-4 min i vatten. Bra blancherade bönor är elastiska och får en mörkare färg. Om du kokar för länge blir bönorna mjuka och bildar bubblor på ytan.
4. Häll av spadet och kyl snabbt i flera kalla vatten.
5. Fyll burkarna med bönor. Fyll upp burkarna med vatten och tillsätt en msk salt per burk (3/4-1 l stora), saltet doseras efter burkstorlek. Tillslut väl.
6. Sterilisera vid 100 grader i 60-90 min. Den kortaste tiden är för väldigt små och unga bönor. För säkerhets skull brukar jag sterilisera 70-80 min.
7.Tag burkarna ur kastrullen och vänd dem upp och ned. Förvaras svalt och mörkt, hållbarhet ett till två år. Konserven används till sallad, grytor m.m.
   

Dra bort alla trådar, använd inte för mogna bönor till konservering!

translation spanish english


, ,

Comments are closed.